Sziasztok! A 42050 Drag Racer szett átalakított verzióját szeretném bemutatni nektek. A gyári kialakítás külsőleg nagyon tetszett, szerintem nagyon jól hozta a drag racer autók jellegzetességeit. A vezetőüléssel annyi a gond hogy a Technic figurának kicsi, az autó meg túl nagy a minifigeknek, de mostanában ez már nem szempont a Technic szettek tervezésénél ugyebár :) A "wheelie" üzemmód álló autónál még elmegy, de mozgás közben így már elég viccesen néz ki.

A gyári motorizálási opcióval voltak komolyabb fenntartásaim. Az M motor épphogy csak tudja mozgatni az autót, és az eredeti koncepció szerint simán az elemtartón lehet ki/be kapcsolni a motort, tehát sétálni kell vele az "irányításhoz". Még akkor se jutunk sokkal messzebre ha hozzáadunk egy IR vevőt, mert a kormányzás akkor is manuális marad.

Szerettem volna egy olyan motorizálási megoldást találni, amivel valójában két kerékre lehet állítani az autót induláskor. Kézenfekvő volt a buggy motorok alkalmazása, viszont ehhez kellett a megfelelő áramforrás is, az RC elemtartó pedig túl nagy és nem fér sehova a modellben. Amikor először hallottam a BuWizz-ről és arról hogy képes megfelelően meghajtani a buggy motorokat akkor nagyon megörültem, ez tűnt a megfelelő megoldásnak. Sajnos a prototípus BuWizz modell biztonsági korlátozások miatt nem volt képes a 2 buggy motort egyszerre meghajtani, ezért pár hónapra félreraktam a projektet amíg a széria egységek megérkeztek.

Az új kaszni nagy része a 42041/8041 versenykamionból jött, a fekete/piros matricás elemek nagyon jól illeszkedtek a designhoz.
A kormányzáshoz egész egyszerűen be lehetett építeni a Servo motort, a 2 buggy motort elhelyezésével se volt komolyabb probléma. A BuWizz egységek kis súlya itt hátrány volt mert nem jutott elég súly hátra így a kocsi még nem emelte meg az orrát induláskor. A megoldás a hátsó szárny megnagyobbítása lett, próbáltam minél több pint belezsúfolni hogy növeljem a tömeget. Így már sikerült a mutatvány ahogy az a videókon látszik is:

A belső kialakításon látszik hogy nem sokban különbözik az eredeti verziótól:

A versenyhez szükségem volt egy rajtlámpára is. Megpróbáltam hűen lemásolni a versenyeken használt lámpasort. Power Functions lámpákat használtam amiket 2 SBrick vezérelt. A szimulált rajthoz 2 programozott szekvenciát csináltam - az első a felső 2 sor lámpát kapcsolta be (pre-stage és stage, ahogy az autó a rajthoz gurul). A második villantotta fel fél másodperces különbséggel a 3 sárga lámpát majd a zöld rajtlámpát. A piros nem volt bekötve mert elfogyott a PF lámpám :)Bár nem lenne túl gazdaságos de elméletileg lehetne teljesen működőképes verziót is építeni a rajtlámpából - kellene még pár PF lámpa hogy egymástól függetlenül lehessen a 2 pályát vezérelni, kéne még 2 SBrick és 4 távolságérzékelő amik a kerekek pozícióját érzékelnék.

További képeket láthattok az építésről a http://racingbrick.com -on.