Néhány hónappal ezelőtt az Eurobricks fórumon egymás után jelentek meg a sebességrekorder távirányítós Technic autók, mindenki a 40 km/h átlépésén fáradozott. Ha csak Lego elemeket használ fel az ember akkor az egyetlen logikus választás a régi Lego Technic RC egység és hozzá a távirányító, csak ezekkel lehet rendesen meghajtani a buggy motorokat. Mivel a nálam levő ilyen egységek valahogy mind hibásak, ezért én úgy döntöttem hogy BuWizz alapon próbálom meg túlszárnyalni ezt a sebességet. Persze ez így nem 100% Lego, de nekem akkor is jó móka és legfőképp elég nagy kihívás volt :)

Hosszú heteket töltöttem az építéssel, fejlesztéssel és főleg a teszteléssel. Az alapötlet egyszerű volt - felhasználni 2 BuWizz egységet, 4 buggy motort és 4 Technic motorbicikli-keret, valamint az ezeken kívül szükséges legminimálisabb alkatrészmennyiséget hogy megépítsem a legkönnyebb és leggyorsabb Technic RC autót. Elég masszívnak kellett lennie hogy kibírja a tesztelések során óhatatlanul bekövetkező ütközéseket.

Sokat teszteltem különböző helyszíneken mire megtaláltam a megfelelő pályát és a kocsi végleges verziója is elkészült. Menet közben nagyon sok alkatrészt kellett cserélni, pl egy-két menet után a tengelyek vagy elgörbültek az ütközéstől vagy csak simán elkoptak.

A kocsinak a súlycsökkentés érdekében nincs hagyományos kormányzása. Mivel a gyorsasági meneteken csak minimális iránykorrekcióra van szükség, ezért ez a két oldali kerekek különböző sebességre való gyorsításával van megoldva. A BuWizz szoftveres irányítása miatt így is nagy kihívás volt futás közben rendesen egyenesben tartani a kocsit :)

Az autó sebességét egy kis fedélzeti GPS egységgel mértem. Többnyire telefonnal irányítottam a tesztek alatt, a leggyorsabb menetnél egy iPad-et használtam a nagyobb hatótávolság miatt - ennél a sebességnél az autó így is másodpercek alatt hatótávon kívül került. Extra kihívás volt hogy ahogy elvesztette a jelet az egység, továbbra is az adott (akár maximum) sebességen pörgette a kerekeket, úgyhogy figyelni kellett arra hogy legyen fű vagy bokor ami megfogja az autót :)

Összességében szerintem még lehetne gyorsabban is menni az autóval, de ehhez feltétlenül egy nagyon sima és hosszú útfelület kéne, valamint egy kísérő jármű mert futva képtelenség lépést tartani vele :) Egyelőre félrerakom a projektet, de később még bármi lehetséges ;)