Nemrég mutattam be egy Lego másolat tulajdonságait, én magam nem voltam vele elégedetlen. Tartozik a készlethez egy egészen komoly alternatív Power Functions csomag, amelyről akkor írtam, de az akku modult nem veséztem ki.
Lényegében a LEGO 8878 másolata, semmilyen önálló gondolat nincs benne, de van egy igen előnyös tulajdonsága, ez pedig az ára :-) Na nem önmagában, mert tudomásom szerint így nem rendelhető, de az általam ismertetett készlettel együtt megvásárolva is nagyon olcsó, és mint kiderült, nem is rossz!! Persze megint egy tökéletlenség vezetett odáig, hogy mélyebben tanulmányozzam.


Napokban elővettem a járművet és elkezdtem(volna) kicsit csapatni, de azonnal letiltott az elektronikája (mert van neki!), aztán tölteni kezdtem, és itt az első meglepetés, elég neki az USB 5 V feszültsége, a gyári tartozéka egy USB-töltő csatlakozós kábel, semmi trafó / tápegység. Egyszerűen be lehet csatlakoztatni egy számítógépbe vagy egy telefonos, USB aljzattal ellátott kis töltő tápegységbe. Amint rádugtam, a töltés jelző LED villogni kezdett, majd kialudt. Azt gondoltam elromlott, szétkaptam, hogy rámérjek:
Látszik, hogy két akku van benne, összesen 7.4 V a feszültsége, tehát akkunként 3.7 V, így LiPo cellákról van szó, ami nagy öröm, a LEGO is 7.4 V-os, azaz abban is 2 db LiPo cella van sorba kapcsolva. A különbség a kapacitásban van, ez itt 900 mAh, a Lego 1150 mAh. Azért ez nem eget rengető különbség, a vonat motor és az XL motor terheletlen áram felvétele 90 mA , tehát ezek a motorok kb 10 órát tudnak menni róla, ha nincsen terhelve a tengelyük, ami ritkán fordul elő, de ha 5 órát tudunk vele játszani, az sem rossz, és az 1150 mAh-ról sem tudunk sokkal többet.
Na a mérésnél kiderült, hogy a cellák merült állapotúak, de az elektronika bőven a kritikus alsó feszültség érték (2.9 V) felett kapcsolta le a kimenetet, és az is kiderült, hogy a két cellát az elektronika impulzusokkal tölti, valamint az is, hogy kb azonos feszültségűek, tehát jó a töltés-kisütés felügyelet. Szóval hol az egyiket, hol a másikat tölti, ezért elég neki az 5V tápfesz. Szerencsére csak a töltés indikátor LED villogása szűnt meg, a töltés szépen működött. Pár óra múlva, amikor feltöltődött, ez a LED folyamatosan világított, jelezve, hogy használatra kész az akku modul, ezt a feszültség mérés is igazolta, a nyugalmi állapotban 4.1 V körüli feszültség volt cellánként.
Fent a LEGO 8878 modul képe és a feliratozása, na a Lepin modul teljesen megegyezik, csak nem kell hozzá töltő tápegység további 11 e Ft-ért (a 25 e Ft akku modul ár mellé).

Azért jó a LiPo akku, mert terhelésre nincs a nagy belső ellenállásból adódó áram korlátja, ami a NiMH akkuk esetében nem igaz, ott a kisütő áram erősen korlátos, és adott kapacitáshoz szükséges súly is kisebb a LiPo esetében. (persze a LiPo tűzveszélyes is ha rosszul bánunk vele, illetve túltöltve-túlmerítve azonnal tönkre tud menni, de ezt az elektronika a Lepin esetében is jól bekorlátozza)


Végszó: Ez az alternatív megoldás Ár-Érték tekintetében figyelemre méltó lehetőség, ahogy használunk BuWizz-t, SBrick-et, úgy szerintem ezt is fel lehet venni a Lego kiegészítőink listájára, nálam eddíg bevállt!


2017-11-29