Egy újabb elektromos készlettel gyarapodott a gyűjteményem, és ez is minden részletében működőképes! Nagyon szép állapotban jutottam hozzá, a készlet mérföldkő volt a programozható lego-k felé vezető úton. 1998-as megjelenésével közvetlenül követte az 1997-es Barcode Multi-Set -et, és megelőzte a szintén 1998-ban kiadott Robotics Invention System 1.0 -t.
Ahogy akkoriban szinte minden termékvonalnál, itt is nagy hangsúlyt fektettek a csomagolásra, a készlet "története" a robotizált cyber-jövőben játszódik, hamarosan részletezem a CD-rom ismertetése során. Fontos kitérni rá, hogy akkoriban az internet még csak bontogatta szárnyait, a jellemző mobil adathordozó a 650 MB-os CD lemez volt, miközben a Windows '98 már támogatta az 512 MB-nál nagyobb (!) merevlemez adathordozókat, nekem egy Quantum Fireball HDD rémlik, ami 4 GB kapacitású volt, ez volt a gépemben :-)

A fémes, jövőbeni design-t idéző koffer kinyitása után jól átgondolt módon, kivágott fekete szivacsba vannak ágyazva az elektromos egységek:Fent egy szürke soros (RS232) kábel - az USB később jött, a 2003-ban megjelent RIS 2.0 használta először - mellette a két gumi-hernyótalp. A fura színű (kékes-zöld ?) központi egység a 3 sárga szenzor csatlakozóval és az egy fekete motor kimenettel, alatta a PC-hez kapcsolható rádiós egység, egy szervo motor, amely 1997-ben, a fent említett Barcode Multi-Set-tel jelent meg, máig a legjobb konstrukciójú Technic motor! Tőle jobbra a CD ROM igényes tokozással:


15


Azért adott barkácsolni valót a készlet, mielőtt bemutathatóvá vállt, hiszen az elektromos kábelei mind a rossz, töredező szigeteléssel készültek, az összeset fel kellett ujjítanom:


10


Ma már eredetinél jobb állapotban díszelegnek az alábbi képen, melyen látható a 4 db fekete, sárga végű rugós antenna, hiszen e készletben a vezeték nélküli kommunikációt még nem a Bluetooth, még csak nem is az Infraport, hanem egy 27 MHz-es rádiós kapcsolat biztosította:


5


Nagyon gazdag összeállítású a csomag, hiszen még egy eredeti Technic figurát is kapunk hozzá, mára ez már igazi kuriózumnak számít, a fiatal legozók azt sem tudják, mi ez a kakukktojás itt a képeken :-) Kis csomagban a City Light&Sound sorozatból és egyes Technic csomagokból ismerhető itt sárga színű 2x4-es elektromos plate látható. Az a fura konverter a korabeli nagy és a kis méretű soros portok átalakítására szolgáló szerkezet. Ma örülünk, ha a kis csatlakozó megtalálható a PC alaplapján, én egy USB virtuális soros portot is vásároltam, hogy Notebook-okkal is használhassam ezt illetve a RIS 1.5 RS232-es infra tornyomat .


Meg kell említeni, hogy ezeknek a csodás motoroknak volt egy típushibájuk, a krómozott mágnesük képes oxidálódni, és ezzel felszakítani a króm réteget (talán valami hajszálrepedés és magas páratartalom hatására), és ekkor a kis forgórész megszorul és utána dobhatjuk a kukába. Lehet, hogy idővel az összes ilyen motortól meg kell majd válnunk? Ma még ezt nem tudhatjuk, de az biztos, hogy szomorú jövő vár a magamfajtára, ha ez bekövetkezik...


13


Ezeknek a szürke szervoknak a drive-ja van a beintegrálva a Cybermaster központi egységébe, ahogy ez a kis animáció kiragadott képe is illusztrálja, ezért az én központi egységemnek sajnos az egyik motorja halott volt már, mikor első teszteket kísérleteztem:


18


Hamar kiderítettem, hogy egy működő RCX motor nagy izzadás árán (mert egy köztes fogaskereket is cserélni kellene) beépíthető lenne a rossz helyére, de olyan kedvező áron kaptam egy komplett vezérlő egységet, hogy inkább abból tettem át a működő motort az enyémbe. Itt jegyzem meg, hogy szerintem e készlet esetében párosított RS232 rádiós torony - Cyber vezérlő párok voltak, mert a hozzám érkezett vezérlővel az előtte már tesztelt tornyom nem kommunikált! Feltételezésem arra alapozom, hogy sem szoftveres, sem kapcsolós párosítás nincs, a játék mégis támogatja több játékos mód használatát, azaz két készlet mobil járművei küzdhetnek- versenghetnek egymással, egy térben, két PC vezérléssel.


11


Amire érdemes odafigyelni, az az integrált fordulatszám jeladó, ez a vezérlő képes a motort elfrdulásmérő segítségével vezérelni! Ez a RIS készletekben külön szenzor csatlakoztatásával lehetséges, ez a készlet pedig megelőzi azokat!! Alább az a világos kerék a jeladó,amelyiken a négyszögjel-alakos kerék látható:


12


Érdemes megemlíteni az érintés érzékelőket (Touch szenzorok), e készletben 3 színben láthatóak. Minden színhez tartozik egy saját nagyságrendű ellenállás pár a nyitott és a zárt állapotra, így tetszőleges portra is köthetjük, akkor is tudja az elektronika, hogy melyik színű érzékelő lett benyomva. Ez a szisztéma a RIS készletekben már nem tért vissza:


6


A képen látható, hogy a Flex-system elemei is képviseltetik magukat a készletben, valamint az egy évvel korábban debütált nyomaték határoló fogaskerék is. A lánckerék és a hernyótalp keret csak e készletben jelent meg.


Alábbi konténereket lehet majd a járművel emelni, mozgatni, ez is csak e készletben volt látható:


8


A bevezető írásomban még pár szót a készlet "lelkéről", a CD Rom-on kapott keretprogramról szeretnék szólni, alábbi rendszer követelmények olvashatóak a dobozon:


14


Egy mega-polisz zárt alagútjaiban és az épületek között repülve közlekedő taxi visz minket körbe a szoftver első indítása után (természetesen virtuális gépen lehet ezt a programot futtatni manapság), a sofőr - egy Technic figura - az idegenvezetőnk, az alábbi városkép a menü térképünk:


16

Van itt két fejlesztő műhely, ahol összesen azt hiszem 5 féle modell építhető, de erről pontosat csak később fogok tudni írni. Van egy LEGO bemutató terem, a korabeli szettekről képek és sok reklámfilm látható, van egy tesztpályánk, ahol a kész modell vezérlőjébe "ülhetünk" be, és irányíthatjuk azt billentyű gombokkal, vagy game-portra (igen, ilyen is volt a hangkártyákon) kötött Joystick segítségével. Alább az egyik fejlesztő szoba:


17


Itt lehet választani modellt:


20


Így néz ki az animált összerakási útmutató, amely az összes modellhez rendelkezésre áll!


21


És végül alábbi felületen tölthetjük fel a programokat a központi egységre, illetve saját kódokat is rögzíthetünk a színes "Touch" szenzorok Record (piros kör) gombjainak lenyomása közben végzett vezérlések "felvételével", amit a vezérlő a későbbiekben a szenzor megnyomásakor "lejátszik". Még a tesztek előtt vagyok, de hasonló lehet a Technic Control Center I és II programozásához a folyamat.


19


Bevezetőm véget ért, hamarosan építünk és tesztelünk, aztán majd beszámolok a tapasztaltakról!


2018-01-29