Sziasztok.Ma három autót szeretnék összehasonlítani.Három teljesen egyforma autót amik mégiscsak mások.

Úgy vélem elég "nagy fába vágtam a fejszét",de úgy éreztem kell foglalkozni vele.

Önmagamat végtelenül amatőr építőnek tekintem...40 éve van Lego-m,de önálló alkotással még nem álltam elő és nincs is tervben...Néhány Lego alkatrész azért már átment a kezemen és 2007 januárja óta egy olyan műanyagos cégnél dolgozom ahol van jó néhány fröccsöntőgép..Van fogalmam mi a jó és mi az elfogadható és mi nem megfelelő alkatrész..

Másolásról mindössze annyit szeretnék írni,hogy maga a Lego név még védett,mögöttes lévő technológia már nem.Az másolhatja aki tudja...Kínaiak éltek is ezzel,gyártó kapacitást a világ egyik legnagyobb mobilgyártó cége a Xiaomi biztosítja.Ez a cég áll a háttérben,persze a lego mint a világ /egyenlőre/ második legnagyobb játékgyártója nem hagyta ezt szó nélkül és perben áll a kínaiakkal...Mi lesz az egész történet vége nem tudom..

Lego alkatrészt gyártani nem egyszerű dolog...NEM csak a fröccsgépek mennyiségén,milyenségén múlik a dolog.Anyaga mindegyiknek ABS,itt nincs különbség a Lego és másolat között.Új anyaggal dolgoztak a kínaiak,ez biztos.Nem törik,nem karcolódik.

Kidolgozása viszont teljesen más mint a Lego alkatrészeké.Aki fogott már Lego alkatrészt a kezébe az egyből észreveszi a különbségeket..Nagyon mások..

Ez azért van mert fröccsöntés egyik legfontosabb eleme a fröccsöntő szerszám más.

Ezen bukik vagy áll a dolog java része...ezt pedig egyenlőre nem sikerül lemásolni tökéletesre.

Fröccsöntő szerszám egy olyan tárgy amibe a tűzforró 220-240 fokos ABS-t a fröccsgép be fröccsenti,belsejében találhatóak a "fészkek-bélyegek".Ezen kis formaüregekben képződik a végleges termék-alkatrész..Ezek a szerszámok végtelenül precíz szerszámok.Sokszor egy-egy szerszám többet ér amint maga a gyártó gép pedig azok sem olcsók..

Mivel ezeket a szerszámokat csak kb nagyjából sikerül lemásolniuk és szerintem a szigorúan titkos technológiát sem sikerül ellesni így a végeredmény nincs is olyan szép mint az eredeti...

Senkit nem akarok untatni a fröccsöntéssel,de amilyen egyszerűnek tűnik a valóságban olyan bonyolult tud lenni...Nálunk ilyen kicsi alkatrészek nem készülnek mint egy-egy Lego alkatrész,de nagy termékekkel is lehet szórakozni rendesen...Tényleg bonyolult a gyártás,anno néztem Sariel gyárlátogatós videóját..Mindent felismertem ami a lego gyárban történik,de nagyon modern gyárban volt..Hát röviden ennyit szerettem volna erről a műanyagos témáról leírni...akit esetleg érdekel annak bővebben is tudok írni,de privátban.

Szóval és én kíváncsi voltam a minőségre is meg rajongok a színcserés modellekért is.Porsche-t pedig eredeti alkatrészekből képtelenség egyenlőre más színben megépíteni mint a narancs.

Pénzt,Lego-t,rajzokat nem adtam a másolatokért,de mégis eljutottak hozzá.Elsőként a fehér jött.Szó sem volt exkluzív szép díszdobozról....egy közepes méretű karton dobozban érkezett,eredetihez végtelenül hasonló könyvszerű rajzával együtt.Annyi kis különbséggel,hogy a rajzból hiányozott az előszó...egyből az építéssel foglalkozik a füzet.

Fehér autót egy az egyben másolt elemekből építettem meg.Tökéletes másolata az eredetinek,legalábbis külsőleg..Ami nyílik az nyitható ezen is,rugózik és a kormánymű is ok.

Bonyolultnak számító váltó is szépen kapcsolgatja a fokozatokat,de egyes fokozatokban maga az autó nagyon nem szeret gurulni...sőt,szinte szorul,teljesen állnak a hátsó kerekek..Itt vagy én rontottam valamit el,vagy pedig a nem teljesen jó kisebb alkatrészek okozzák a problémát.Építés közben a PIN-ek és tengelyek sokasága nem nagyon tetszett nekem...nem egységes a minőségük.Tengelyek felülete lényegesen mattabb mint a gyárié és kis apró PIN-ek sem egészen olyanok mint az eredeti.Ezek vagy túlságosan lazán illeszkednek vagy túl szorosak..Ez mind-mind szerszámhiba!!!! Nem olyan precíz a kidolgozás mint amilyennek kellene,hogy legyen..

Nagy nehezen azért sikerül összerakni a fehér járgányt,rengeteg sok alkatrész maradt belőle...forgattam én összevissza,de nekem nem tűnt fel az,hogy én hagytam volna ki valamit....Narancs mellé állítva hajszálpontosan olyan...csak éppen egyik-másik fokozatban nem szeret gurulni...Fehér milyen élőben???Nagyon látványos és aki nem ért a Lego-hoz kapásból "eladható",hogy ez az autó is eredeti...

Ja...Lego és a Porsche felirat sehol sincs,Se az alkatrészeken és a matricaív is kerüli a Porsche nevet...

Kicsivel később érkezett hozzám a zöld autó.Csomagolás itt is azonos volt a fehérrel...

Mivel a fehér autó csak részben lett jó így ennél volt olyan tervem,hogy csak a zöld alkatrészeket használom fel a másolatból.Minden mást eredetiből építem meg.

Élet mást hozott..Amikor kibontottam a dobozt és keresgéltem a rengeteg zacskó között a zöld elemek miatt olyan láttam már ezt érzés fogott el...Legnagyobb meglepetésemre Lime zöld színben koppintották le a Porsche-t..Nekem akadt bőven Lime zöld alkatrészem amik idáig sehova sem kellettek...Másik meglepi grafit szürke festett kerekek voltak..Élőben nagyon szépek és pontos másolatai az eredeti kerekeknek..

Jó gyorsan neki estem az építésnek.Gyakorlatilag néhány speciális Porsche takaróelem kivételével az összes alkatrésze gyári Lego lett.Sikerül az alapoktól indulva egészen a zöld részek kb feléig bezárólag tökéletesre építeni.Pontosan olyan szépen működik mint a narancs készletem..hiszen ez is Lego...

Zöld autó klón alkatrészei milyenek nem tudom..ki sem bontottam a zacskókat.Nem kellettek nekem.Fehér esetében még nagyobb arányban tudtam volna gyárira cserélni az elemeket,de akkor még nem voltam tisztában a minőséggel..

Én azt vettem észre,hogy minél nagyobbak az elemek annál jobb a minőségük...pl a takaróelemek egy az egyben simán lehetnének gyáriak is akár,de ezek sem teljesen olyanok...Ha a a a takaróelem nem látszó oldalát nézzük akkor látni,hogy más a kialakításuk..Simán kombinálhatóak a gyári alkatrészekkel,talán még jobban is mint,ha csak a klónt használná az adott építő..

Én senkit sem akarok rábeszélni klónok beszerzésére,én csupán az idétlen színcserék miatt és kíváncsiság miatt szereztem őket..Nem teljesen olyanok mint a szép gyári,de...majdnem..

Nagy lesz a gond szerintem,ha kicsit még alakítanak a szerszámokon és előjönnek saját alkotásokkal...Egyébként koppintanak mindent,kicsit is nagyot is...

Nevet nem akarok írni,de van több híres-hirhedt MOC építő akitől megvették a gyártási licenszet és az egyébként nagyon drága modelleket sorozatban fillérekért árulják..

Én röviden ennyit szerettem volna leírni.

További szép napot kívánok!!