Ismét egy alternativ szenzor alkalmazási lehetőséget szeretnék megosztani, nem mellesleg azt a pozitiv tapasztalatot, hogy lego kockák felhasználásával + / - 1 g pontosságú levél mérleg épithető!
Hogy ez sikerülhessen, szükség volt egy elfordulás mérésére alkalmas szenzorra, melynek nincs belső ellenállása, súrlódása, ezt az alábbi képen létható megoldással lehetett kivitelezni. Működésének lényege, hogy a technic tárcsán lévő sárga és fekete darabok markánsan eltérő fény értéket mutatnak, amikor a fény érzékelő előtt elhaladnak. Látható, hogy a 360 fokos körülfordulást 6 egyenlő részre bontja a megoldás, azaz 60 fok az egyedi szenzor pontossága.
Az érzékenység javítására a karos mérő rendszer tengely elfordulási tartományát 2 fokozatban fogaskerekes gyorsitó áttételezéssel "nyújtom" meg, ez már lehetővé tette a kis felbontású elfordulás mérő hatékony felhasználását a kis súlyok méréséhez. A mérleggel 35 g a maximálisan megmérhető tömeg.
Nézzük, hogyan működik:Több mérést fotóztam úgy, hogy látszik az RCX által kiírt [gramm] érték és a referencia mérleg mért értéke, ezek a galériában láthatóak, ide egy levél mérés eredményét teszem, be, hiszen ez mégiscsak egy levél mérleg :-)
Az elfordulás szenzorom nem irány érzékeny, ezért nem értékelhetem a súlyt a mért tárgy felhelyezésekor, hiszen a mérleg ilyenkor csillapodó lengéssel áll be az egyensúlyi helyzetbe, ezért az egyensúly beálltakor kell a nullázást elvégezni, majd leemelve a mért dolgot, a mérleg null helyzetbe érkezését követően írja ki az eredményt.
Fent nullázás a "Touch" szenzorral, lent megmért tárgy leemelése után a kijelzőn megjelenik a súly gramm-ban, a változók monitorozó ablakán látható az érték. Többszöri mérés mellett a 4 db 2x6-os szürke lego kockára következetesen a 25,2 g reprodukálódik!!

Ezt a szenzort kipróbáltam a korábban naplózott hőmérőmnél is, ott a mérés megbízhatósága már tesztelve lett, és megállta a helyét, hiszen a pozícióra álláshoz sokkal nagyobb "igénybevétele" van a jeladónak, mint itt, ahol a mozgás sebessége is kicsi és iránya sem állandóan változó:

A vezérlő kód alább, jobb oldali párhuzamos ágakban látható egy-egy szegmensre forduláskor a "forgas_szamlalo" változó 1-el való növelése, kellett arra is feltétel, hogy amíg a szenzor nem fordul tovább az adott fényerő tartományról, ne növekedjen többször a változó. A Timer 1-et arra használom, hogy minden forgás jelnél nullázom az órát, amikor a mozgás megáll, a nullázás megszűnik, így a Timer 1 értéke meg fogja haladni az 1 sec-ot, ebből tudja a fő ág, hogy a kar mozgása megszűnt a zéró pozícióba érkezéssel:2017-09-28