Tartalom:

Egy pár alap kérdés és válasz

Ki regisztrálhat az oldalra?
Bárki akinek van érvényes email címe, és érdekli a LEGO és/vagy a közösségünk tagja szeretne lenni, és/vagy az oldal funkcióit szeretné használni.

Mi ez az oldal?
A magyar nyelvet beszélő LEGO rajongók találkozási pontja az interneten, ahol megbeszélhetik a legóval kapcsolatos kérdéseiket, ötleteiket egymással. Persze meg is oszthatják építményeiket, történeteiket.

Melyiket válasszam Blogbejegyzés írása VAGY Építmény feltöltése?
Hogyha építettél valamit, és arról készítettél pár képet, amit így szeretnél feltölteni az oldalra egy rövid leírással (ami szinte a funkciók leírásával és pár adattal ki is merül), akkor az Építmény feltöltését válaszd. Ha egy tartalmasabb sztorit szeretnél írni kreációd elkészítéséről, vagy egy LEGO szett "végigjátszását" szeretnéd velünk megosztani, akkor a Blogbejegyzés írása menüpontot válaszd. Olvasd el ennek a két menüpontnak a leírását is!
Blogbejegyzés feltöltésének menete | Építmény feltöltésének menete

Ki és mikor indíthat fórumtémát?
Bárki, aki belefut egy olyan dologba, amire nem találja meg a választ a neten vagy az oldalon.

Ki tölthet fel eladásra kínált LEGO játékot, és hogy?
Ezzel a funkcióval csak magánszemélyek élhetnek, viszont teljesen díjmentesen árulhatjátok eladásra kínált használt legótók. Kérlek olvassátok el a Használt Lego eladása oldalt, a feltöltéshez pedig itt találsz segítséget: hirdetés feltöltése

Hogy adhatom profilomhoz a LEGO szetteket?
Nyisd meg az adott LEGO adatlapját, és az adatlapjának jobb felső sarkában az EV3-as robotra kattintva teheted meg.

Hogy keressek meg egy másik Felhasználót az oldalon?
Görgesd végig az oldalt a láblécig (ezt ne a főoldalon tedd, mert ott folyamatosan töltődnek be az előzmények!), és a lábléc menüében kattints a "Felhasználók" menüpontra. Vagy kattints most ide.

 

Építmény feltöltésének menete

Ebben a menüpontban megoszthatod a világgal LEGO kreációdat. Az össz kritérium, hogy minimum 4 képet készíts róla és persze tölts fel, illetve a funkcióit, vagy egy pár adatot írj le róla. Itt senki sem várja el Tőled, hogy egy kész történetet írj az építményedről. Ha egy tartalmasabb leírást szeretnél róla írni, le szeretnéd írni az építés menetét, akkor inkább válaszd a blogbejegyzés írását.

Feltöltés menete:

 1. Válassz egy jó nevet az építményednek: nem lehet 2 ugyan olyan nevű építmény az oldalon!, ez esetben adj a nevéhez valami plusz információt, pl.: Rally Motor már van, akkor legyen Rally Motor Extrém Terepre -- erre azért van szükség, hogy később a többiek könnyebben rátaláljanak a keresett tartalomra
 2. Adj hozzá leírást: itt nincsenek nagy elvárások, de azért az építményed főbb paramétereit, funkcióit, vagy esetleg amiért szerinted érdekes ez az építmény, egy pár szóban írd le! ha nem adsz hozzá leírást, akkor honnan tudják a többiek, hogy pontosan "mit kell nézni?". A szövegszerkesztő használatát itt találod.
 3. Tölts fel hozzá képeket: az oldalsávban hozhatsz létre galériát, ami az építményed oldalán meg fog jelenni. Legalább 4 képet töltsél fel alkotásodról! A galéria használatát ide kattintva olvashatod el.

Építményed később a profilodban megtalálod az Építményeim menüpont alatt. Itt lehetőséged van módosítani, és megtekinteni az adott építményt. Ha feltöltésed megtekinted, az oldal jobb felső sarkában szintén találsz egy "szerkesztem" gombot.

 

Blogbejegyzés feltöltésének menete

Van egy jó történeted? Vagy egy LEGO megépítését szeretnéd megosztani a többiekkel? Akkor ezt a lehetőséget válaszd. Az Építmény feltöltésével ellentétben ahova csak képeket és egy pár soros leírás várunk, ide egy hosszabb, igazi sztorit, ami bármilyen formában kapcsolódhat a LEGO-hoz.

Feltöltés menete:

 1. Válassz egy jó nevet a blogbejegyzésednek: nem lehet 2 ugyan olyan nevű blogbejegyzés az oldalon, még akkor sem, ha azokat más felhasználó írta!, ez esetben adj a címhez valami plusz információt, pl.: A legnagyobb LEGO kalózhajó már van, akkor legyen A legnagyobb LEGO kalózhajó amit valaha építettek -- erre azért van szükség, hogy később a többiek könnyebben rátaláljanak a keresett tartalomra
 2. Bejegyzés kezdőképe: a lista nézetekben ez a 130x130px-es bélyegkép fog megjelenni bejegyzésed mellett. Nem szükséges Neked pontosan ekkora képet feltöltened, mert feltöltéskor átméretezésre kerül, de az nem árt, ha a képarányra figyelsz
 3. Bejegyzésed állapota: bejegyzés írásakor lehetőséged van "piszkozatként" feltöltened. Ilyenkor csak Te tekintheted meg az oldalon, így leellenőrizheted a külalakját. Ha úgy gondolod, hogy készen áll a nyilvánosságra, állítsd az állapotát "közzétettre". Alap beállításkén a "közzétett" állapot van kiválasztva
 4. A következő szetthez kapcsolódik: hogyha egy adott LEGO szettről szól a bejegyzésed, akkor itt megadhatod a LEGO számát, és így bejegyzésed kilistázásra kerül az adott szett adatlapján "Kapcsolódó blogbejegyzések" néven
 5. Írj blogbejegyzést: és végül fogalmazd meg jól mondandódat, és szerkeszd fel a szövegszerkesztőben, amihez itt találsz segítséget
 6. Adj hozzá galériát: az oldalsávban találhatod a galériát, ahova feltöltheted a bejegyzéshez használt képeid, amik a bejegyzés aljában galériaként fog megjelenni. A galéria használatát ide kattintva olvashatod el.

Bejegyzésed később a profilodban megtalálod a Blogjaim menüpont alatt. Itt lehetőséged van módosítani, és megtekinteni az adott bejegyzésed. Ha bejegyzésed megtekinted, az oldal jobb felső sarkában szintén találsz egy "szerkesztem" gombot.

 

Fórumtéma indítása

Beszélgetésre bocsájthatod kérdésedet, ötletedet, felvetésed új fórumtéma indításával. De mielőtt ezt megtennéd, kérlek tájékozódj, nem-e volt már ez téma valahol az oldalon.

Téma indításának menete:

 1. Válassz egy beszédes nevet az új témának, egy jó, egyedi név alapján mások is könnyebben rátalálnak fórumodra. A fórumtéma nevének egyedinek kell lennie!
 2. Válaszd ki, melyik főkategóriába kerüljön, ha nem sikerül a megfelelő kategóriát kiválasztanod, később az Adminisztrátorok áthelyezhetik egy megfelelőbb kategóriába
 3. Írd le a szövegszerkesztőbe kérdésed, ötleted, felvetésed, amit beszélgetésre szeretnél bocsájtani

Új fórumtéma indítása előtt kérlek nézd meg az ide vonatkozó szabályzatot, amit itt találsz.

 

Hirdetés feltöltése

Oldalunkon lehetőséged van ingyenesen értékesíteni megunt legód. Mielőtt hozzáfognál hirdetésed feltöltéséhez, kérlek olvasd el a Használt Lego eladásában foglaltakat.

Feltöltés menete:

 1. Válassz beszédes nevet hirdetésednek, így mások is könnyebben rátalálnak, de több megtekintésre is szert tehetsz így, és ugye érdeklődőből lesz a vevő
 2. Add meg terméked állapotát
 3. Válaszd ki a típusát, egy LEGO készlet, LEGO alkatrész, ömlesztett LEGO
 4. Add meg a LEGO készlet számát, ha egy hivatalos LEGO készletet szeretnél eladni, akkor töltsd ki ezt a mezőt is, és hirdetésed megjelenésre kerül az adott szett adatlapján is
 5. Írd be a terméked árát, az 1Ft-os hirdetések kevesebb látogatót vonzanak a hiteltelensége miatt. Az oldalon "Irányár"-ként kerül megjelenítésre
 6. Melyik városban lehet átvenni személyesen?, így kihagyhatjátok a postaköltséget, ezáltal kevesebbe fog kerülni a vásárlónak a terméked
 7. Adj leírást a hirdetésedhez, hogy a látogatók tudják pontosan mit is szeretnél eladni
 8. Tölts fel hozzá képeket, maximum 4 képet adhatsz hirdetésedhez, és ezek közül az első lesz hirdetésed kezdőképe, ami a listázásban is megjelenítésre kerül

Ha időd engedi, eladásra szánt termékeidet egyesével töltsd fel, ne egy hirdetésbe sorold fel milyen szetteket árulsz. Így mindegyik terméked meg fog jelenni az adott LEGO készlet adatlapján, és a látogatók is pontosabb információkat kaphatnak eladni kívánt termékeidről.

Kapcsolatfelvétel: hirdetésed alatt a bejelentkezett felhasználóknak megjelenik egy kapcsolatfelvételi űrlap, ami a Leg-Technic oldal privát üzenetküldő rendszerét használja. Később is a privát üzenetküldő rendszer használatával tarthatod leendő vásárlóddal a kapcsolatot. (Ha profilodban kipipálod a "Kérek email értesítést, ha üzenetet kapok" jelölőnégyzetet, akkor 2 órával később kiküldésre kerül egy email az új üzenet érkezéséről, ha addig nem tekintetted azt meg.)
Ezt az üzenetküldő rendszert használva, teljesen szükségtelenné válik email címed vagy telefonszámod feltüntetése a hirdetésben. Ezeket az adatokat úgynevezett "robotok" folyamatosan gyűjtik a weboldalakról, és később általában marketing célokra fel is használják! Sose add ki ezeket az adatokat hirdetésedben!

 

Építményed feltöltésekor, vagy blogbejegyzés írásakor lehetőséged van galéria létrehozására, amit az oldalsávban találsz.

A feltöltött képek mérete nincs meghatározva, de feltöltés után 2000x2000px-es maximális méretre kerülnek átméretezésre. Lehetőleg csak jól sikerült képeket töltsél fel!

A képre húzva a kurzort, 3 ikon fog megjelenni a képek bal felső sarkában:

 •   - beillesztheted vele a képet a szövegbe, oda ahol a kurzor van
 •   - megnyithatod a kép szerkesztése felületet, ahol megadhatod a kép nevét
 •   - az adott kép törlése, ne töröld azokat a képeket, amiket beillesztetél a szövegbe, mert a kép véglegesen eltávolításra kerül!

 

Szövegszerkesztő használata

Az oldal összes felületén ugyan azzal a szövegszerkesztővel találkozhatsz, viszont a rendelkezésre álló gombok eltérőek lehetnek.

A kommentekbe nem lehet képet beilleszteni! Ha mégis be szeretnél illeszteni egy képet, akkor kattints a Médiakönyvtár ikonra, töltsd fel oda a képet az egyik mappádba, és beillesztéskor a kép linkje lesz beillesztve a szövegbe.

Ha a szövegszerkesztő menüsorában nem látod a képbeillesztése gombot, akkor oda nem lehet képet beilleszteni. Ilyenkor vagy még a beillesztés pillanatában, vagy mentéskor törlésre kerül a szövegből!

Menügombok listája:

 •   bekezdés - 3 bekezdés típusból választhatsz, sima szöveg, főcím, alcím
 •   félkövér
 •   dőlt
 •   aláhúzott
 •   balra igazítás
 •   középre igazítás
 •   jobbra igazítás
 •   sorkizárt
 •   számozott lista beillesztése
 •   számozatlan lista beillesztése
 •   áthúzás
 •   link beillesztése - ha a szövegszerkesztőben kijelölsz egy adott szövegrészt, akkor az lesz a link horgonyszövege (az a szöveg, ami belinkelésre kerül), ellenben a link hivatkozása kerül belinkelésre
 •   link eltávolítása - helyezd a kurzort a linkbe, és erre a gombra kattintva törlöd a linket
 •   kép beillesztése - add meg a kép url-jét, és a kurzor helyére beillesztésre kerül a kívánt kép
 •   YouTube videó beillesztése - add meg a videó url-jét (pl.: https://www.youtube.com/watch?v=B9MJuAfuWpE), és a videó beágyazásra kerül a szövegbe, ahol a kurzor van - ilyenkor a videó egyből be is töltődik, így ellenőrizheted, hogy helyesen sikerült-e beágyaznod
 •   hangulatjelek - a legördülő listában kattints a kívánt hangulatjelre, és beillesztésre kerül a szövegbe
 •   Médiakönyvtárad megnyitása - megnyithatod vele médiakönyvtárad, ahonnan felhasználhatod/beillesztheted az oda feltöltött média anyagodat

Billentyű kombinációk:

 • Ctrl+b - félkövét
 • Ctrl+i - dőlt
 • Ctrl+u - aláhúzás
 • Ctrl+z - visszavonás
 • Ctrl+y - ismétlés
 • Ctrl+l - balra igazítás
 • Ctrl+r - jobbra igazítás
 • Ctrl+e - középre igazítás
 • Ctrl+j - sorkizárt

 

Médiakönyvtár használata

A Médiakönyvtárba lehetőségetek van albumokba rendszerezve feltölteni kép (.jpg, .jpeg, .png, .gif), tömörített (.zip, .rar), és .pdf fájlokat. Ezeket beilleszthetitek blog bejegyzésekbe, építményeitek leírásába, vagy hozzászólásotokba.

A Médiakönyvtárat egy kisegítő tárolóként használhatjátok, olyan fájlok és képek tárolására, amiket fel akartok használni az oldalon, vagy meg akarjátok osztani az oldal többi látogatójával.

Építés feltöltésénél és blogírásnál első sorban a galéria funkciót használjátok!

Album létrehozása, módosítása

 1. Kattints az "Új album létrehozása" feliratra
 2. Nevezd el az albumot
 3. Állítsd be láthatóságát - 4 láthatósági szint közül választhatsz:
  • bárki megtekintheti - az oldal összes látogatója számára megjelenítésre kerül az album
  • csak regisztrált tagok - azok a látogatók láthatják az albumot, akik regisztráltak az oldalra, és be vannak jelentkezve profiljukba
  • csak a barátaim - azok a felhasználók láthatják az albumot, akiket barátnak jelöltél
  • csak én láthatom - rajtad kívül senki sem láthatja az albumot, de Te használhatod belőle a fájlokat, így lehetőséged van létrehozni egy "mindenes" albumot, amit nem akarod hogy mások megtekintsenek, de Te hozzászólásaidban, bejegyzéseidben használhatod az oda feltöltött fájlokat
 4. Add meg az album rövid leírását - ez nem kötelező, de a Médiakönyvtáradat nézegető látogatónak segítséget jelenthet egy rövid leírás az album tartalmáról
 5. Mentsd el!

Az albumod megnyitása után, az "Új album létrehozása" feliratra helyén az "Album módosítása" szöveg lesz látható, amire rákattintva megjelenik a módosítási űrlap, a feljebb említett mezőkkel. Az albumodat is itt törölheted, az űrlap jobb felső sarkában elhelyezett kuka segítségével.

Média feltöltése

 1. Nyisd meg az albumot, ahova szeretnéd a fájlokat feltölteni
 2. Kattints a "Média feltöltése ebbe az albumba" VAGY húzd a fájlokat az album területére

Fájlok kezelése/használata

 •   A fájl használata - az adott fájl beilleszti a szövegszerkesztőbe, oda ahol a kurzor van. Ha az adott fájl egy kép, és engedélyezett a kép beillesztése a szövegszerkesztőbe, akkor a kép kerül beillesztésre, ellenben a képre vagy fájlra mutató link
 •   A fájl letöltése
 •   A fájl szerkesztése - rá kattintva egy legördülő menü kerül megjelenítésre, ahol az alábbiak közül választhatsz
  • Fájl szerkesztése - elnevezheted a fájlt, és egy rövid leírást is adhatsz hozzá
  • Albumborító legyen - az albumaid listázásakor, ez lesz az adott album képe, ami megjelenítésre kerül. Ha nem állítód be az album kezdőképét, akkor az első feltöltött fájl fog kezdőképként szolgálni
  • Fájl törlése - ilyenkor a fájl ténylegesen eltávolításra kerül a szerverről. Csak akkor törölj egy fájlt, ha azt sehol sem használtad!